Vi lever ganska skyddat i ett land där det mesta säkerhetstestas innan det kommer ut på marknaden. Vi kräver att leksaker och kläder för barn ska vara helt giftfria, inte innehålla några smådelar som kan sättas i halsen och så vidare. Nya mobiltelefoner sätter vi däremot gärna i handen på de små utan att vara säkra på om de är ofarliga eller inte för våra barn. Gör en test för att se om din Samsung Galaxy Note 7 är säker för användning och inte riskerar att explodera. Har du eller ditt barn en Samsung Galaxy Note 7?
Framtiden kommer att visa faran med mobiltelefoner
Vi omges dagligen av farliga ämnen och strålningar. Mycket av detta visar sig inte idag utan kanske först om 20-30 år. Strålningen från mobiltelefoner är radiovågor och dess energi tas upp av kroppen. Det finns en misstanke om att daglig användning kan vara skadlig för oss. Man misstänker dessutom att långvarig användning kan öka risken för vissa tumörer. Man vet ännu inte lika mycket om telefonernas fara som man vet om till exempel faran med radongaser från hus byggda av blåbetong. Vid husköp är det många som gör en radonmätning före köpet och mätningarna kan man ta del av hos kommunen. Framtiden kommer att visa faran med mobiltelefoner och man ger idag säkerhetsrekommendationer som att använda handsfree och att hålla ut telefon från kroppen vid samtal. Frågan är om de små barn, som får telefoner av senaste modell i handen, förstår hur mobilen ska användas för att vara säker. Dessutom kan man dagligen läsa om mobiltelefoner och laddare som har exploderat. Nu senast gällde det Samsung Galaxy Note 7.
Återkallade telefoner på andrahandsmarknaden
En nyhet som knappast har undgått någon är att amerikanska luftmyndigheten varnar sina passagerare för laddning och användning av Samsung Galaxy Note 7 under flygningar och i incheckat bagage. Även Qatar, Singapore Airlines och SAS stoppar Samsung Galaxy S7 efter att Samsung har återkallat 2,5 miljoner telefoner från marknaden. Om du har köpt din telefon i Australien finns ett enkelt test för att se om just din telefon är säker. En rund etikett med ett ”S” bredvid streckkoden visar att den är säker. Etiketten med streckkoden ska dessutom ha en liten svart kvadrat i nedre högra hörnet. På företagets hemsida finns ett specifikt formulär där du kan knappa in telefonens IMEI-nummer och få veta om just din telefon är säker eller inte. Ännu finns inte detta verktyg utanför Australien med det kommer troligtvis att behövas i övriga världen också eftersom risken är mycket stor att de återkallade telefonerna kommer att dyka upp andrahandsmarknaden.