Kommunikation i informationssamhället

En positiv fördel som informationssamhället har medfört är att det numera finns sätt att kommunicera med andra människor på mycket stora avstånd. Detta har visserligen varit möjligt under lång tid, tack vare telefoner, men två stora skillnader mellan telefonkommunikation och dagens långdistanskommunikation är att man kan se den man pratar med, och att det är möjligt att kommunicera med människor på andra sidan världen helt gratis.

Det är framförallt en tjänst som har revolutionerat gratis videosamtal, och det är svenska Skype. Skype grundades år 2003 av Niklas Zennström, som bland annat tidigare skapat fildelningsprogrammet Kazaa. Skype möjliggör videkommunikation via internet tack vare det som kallas för IP-telefoni. För att använda Skype behöver man bara ladda ned programmet Skype till sin dator eller sin mobil, och skapa ett användarkonto. Inga kostnader för samtalen tillkommer utöver det man betalar för internetuppkopplingen.

En annan liknande tjänst är Viber, som utvecklades av det israeliska företaget Viber Media. Viber har dock inte en lika lång historia som Skype, då programmet lanserades som en app för Iphone för första gången i december 2010. Till en början var Viber framförallt en applikation för att skicka gratis textmeddelanden, då röstsamtalsfunktionen bara fanns tillgänglig till Iphone och Android. Man lovade dock att denna funktion snart skulle komma även till Bada, Symbian och Windows Phone.video-call

Skriftlig kommunikation är självklart idag möjlig på en myriad olika sätt, då sociala medier i alla dess former erbjuder allt från chattapplikationer till möjlighet att skicka mejlliknande meddelanden och publika meddelanden som kan ses av alla ens vänner. Informationssamhället har på detta sätt gjort att hela världen har kommit lite närmare, och att avstånden mellan olika platser på jorden ibland kan kännas som noll.

Om man vill träffa sina släktingar och vänner som bor långväga ifrån i verkliga livet krävs det dock fortfarande pengar och tid för att resa till dem på traditionellt sätt, via buss, flyg eller tåg. Har man tur kan man vinna pengar, till exempel på Megalotto, så att man har råd med dessa resor, men ett mer pålitligt sätt är att helt enkelt jobba och spara ihop pengar. Under tiden kan man hålla kontakten med de kommunikationsmöjligheter som finns tack vare modern teknik.