Flöden i sociala medier och social samvaro

Det är en märklig tid vi lever i, det verkar de flesta vara överens om. Men beroende på vem du frågar kan du få helt olika omdömen om vart vi är på väg. Världen är antingen på väg mot en miljökatastrof med potentiellt apokalyptiska förtecken, eller en tekniskt framstående gyllene era. Sedan finns det förstås många som varken vet ut eller in.

På tal om social samvaro, är du frilansare med behov av ett kontor? Även om du är ensam om ditt jobb behöver det inte betyda att du jobbar ensam. Hos Workaround kan du hitta din nästa arbetsplats. De är Sveriges främsta förmedlare av kontorsytor. Du söker själv fram ett kontor som passar dig på deras hemsida. När du hittat någonting som passar hjälper de dig med att förhandla och få det bästa möjliga erbjudandet.

Teknik som för människor samman?

Det är lätt att känna sig dystopisk. Men det är lika lätt att missa de fantastiska förutsättningarna ny teknik ger oss. Forskningen säger att de flesta människor använder sociala medier för att bibehålla befintliga sociala relationer. Den absoluta merparten av dessa består av relationer med människor som man känner och har lärt känna i det verkliga livet.

Det fina med sociala medier är att de ofta har försetts med funktionalitet som har potentialen att föra människor närmare varandra. Ta Youtube som exempel. Alla har vi väl någon gång tipsat en vän om ett klipp som vi tyckte var intressant? Det fina med Youtubes funktionalitet i det avseendet är att algoritmen som väljer ut vilka videos som visas i ditt flöde anpassas efter vad du har tittat på tidigare. Om du tipsar en kompis om ett klipp och kompisen gillar det kommer fler videos från samma kanal att visas i flödet. I konkreta termer innebär detta potentiellt att du och din vän i framtiden kommer att ha ännu mer att tala om. Ni tittar ju ofta på samma saker.

Negativa effekter

Det är ingen idé att sticka under stol med att den här typen av mekanismer också riskerar, och också ofta får, negativa konsekvenser. Bubblor är någonting det har talats mycket om på senare år. Det som har förmågan att föra människor närmare varandra kan också skapa klyftor mellan olika grupper. Det är bland annat i det sammanhanget som fejkade nyheter och andra lögner och halvsanningar blir problematiskt. Om både du och dina vänner tycker om att titta på videoklipp som propagerar för osanna konspirationsteorier stärks ni mer och mer i era uppfattningar. Något som riskerar att få allvarliga konsekvenser. Precis som alltid tvingas man landa i slutsatsen att det inte finns något gott som inte för något ont med sig. Eller tvärtom.