Risker och möjligheter med AI

Det råder just nu en väldig hajp kring artificiell intelligens (AI) och det hinner knappt gå en dag utan att det skrivs om ämnet i media. Begreppet är vitt och kan handla om allt från algoritmerna på Netflix, som rekommenderar filmer och serier åt dig, till ett dystopiskt scenario liknade det i Terminator-filmerna där ett superintelligent datornätverk som Skynet blir självmedvetet och skickar mördarrobotar på mänskligheten.

Som med all ny teknik finns det både möjligheter och risker och AI-tekniken kommer säkerligen även den att missbrukas av illasinnade krafter. Redan idag ser vi hur AI kan användas för att skapa så kallade deepfakes, vilket innebär att man kan ta ett ansikte från en person och sätta in det i en video med en helt annan person. Munnen och de övriga ansiktsrörelserna synkroniseras med videon så det ser ut som personen man klistrade in är den som pratar istället. I dagsläget är det dock lätt att se att en sådan video är fejkad, men om några år kommer denna AI-teknik sannolikt ha förfinats och det kommer då vara i princip omöjligt att avgöra om videon är äkta eller ej. Man kan bara föreställa sig hur detta skulle kunna missbrukas av till exempel brottslingar eller för politiska syften.

AI skapar fiktiva personer

Även vad gäller mänskliga röster så går de att fejka med AI:ns hjälp. Det räcker att ha tillgång till inspelningar av en viss persons röst, vilket det ofta finns av politiker och andra kända personer, för att lära upp en AI att imitera rösten. Därefter kan man skriva in i princip vad man vill och den AI-baserade talsyntesen kan låta väldigt likt den person man vill imitera. Även här är det idag lätt att höra att det inte är äkta, men om några år kommer det som sagt vara svårare att höra skillnad.

Med stillbilder är det förstås ännu enklare att byta ansikten på personer. Idag kan man med hjälp av AI rentav generera fotorealistiska ansikten på helt fiktiva personer som är skrämmande svåra att skilja från riktiga fotografier.

Fördelar med AI

De positiva sidorna av AI är dock betydligt mer omfattande och kommer göra livet lättare för oss i framtiden. Sökmotorer som Google kommer kunna förstå sökningar på naturligt språk och många jobb som idag kräver dyr expertis kommer kunna hanteras av AI. Föreställ dig till exempel att du behöver ekonomisk rådgivning för att undvika att få inkassokrav och liknande. Istället för att behöva konsultera en expert som tar ut en saftig timpenning kommer du kunna använda billiga och kanske till och med helt kostnadsfria AI-tjänster som kan hjälpa dig med samma sak och dessutom betydligt snabbare. Samma sak gäller bland annat juridisk rådgivning.

Vi kommer dessutom förr eller senare nå en punkt där AI passerar mänsklig intelligens som då sannolikt hittar samband och gör vetenskapliga upptäcker som vi själva aldrig tänkt på. Det kan handla om allt från att ta fram kemiska föreningar för nya supermaterial till att hitta botemedel mot dödliga sjukdomar.